Who is Perla

John Bauer

The Unicorn

by Perla Andersen

A Tibute To John Bauer

by Perla Andersen

Vem ?...

När jag var liten, jag kan ha varit 7-8 år och bodde på Mallorca i Spanien, så fick jag vara statist till reklambilder. Det skulle föreställa en picknick under en stor ek i 1800-talsanda. Den fotografen som hade tagit dessa bilder visade mig bilder som de hade tagit i en djup granskog, ungefär som de smålädska skogarna. Där, på en sten så satt det en i mina ögon, varelse sprungen ur John Bauers sagor.

Den bilden träffade mitt hjärta, gick in i min själ och har följt mig sedan dess.

Denna bilden var som en saga då jag inte kände till de svenka djupa granskogarna, men älskade John Bauers "Bland Tomtar och Troll". Och då förstod jag att fotografering var som att skapa sagor eller göra sagor till verklighet.


Född och uppvuxen på Mallorca / Spanien då mina föräldrar arbetade där. Nära havet och naturen, det fantastiska ljuset som infinner sig. Färger har alltid fascinerat mig. Och likaså bildspråket. Med en far som är gammal jazzmusiker, konstnär och fotograf och även syskon som är konstnärer och musiker så har jag vuxit upp med många sinnesintryck.


Arbetade efter min flytt ner till Skåne som ljussättare. Började inom musikbranchen och var ute på turné. Tog möjligheten att få anställning på Malmö Stadsteater. Där arbetade jag som ljustekniker både på de fasta scenerna med drama och balett och den uppsökande teatern. Arbetade med Bl a Elvira Madigan, Kristina från Duvemåla, Sweeney Todd, Teaterbåtern, Miss Saigon, Svansjön, Nötknäpparen... osv

Var ljussättare på Malmö Baletts Italienturné Requiem 1994


Mitt arbetssätt inom all ljussättning var att jag ville skapa "rum och dimensioner"  Att ljuset skulle bli en förstärkning till orden eller tingen.

Vid sidan av Malmö stadsteater frilansade jag även som ljussättare på mindre teatrar.

Då jag slutade med ljussättning så kände jag att jag ville ha en annan uttrycksform för att fånga och skapa stämning så därför lät jag  fotograferingen ta över, men skillnaden är att jag fotograferar i befintligt ljus.


Privat så rider jag och är riddare i Skånska Björnens Riddare och och rider även beridet bågskytte. Två historiska sporter som för en tillbaka till medeltiden där man tänker på Kung Artur, Robin Hood och andra mytomspunna personer. För många är medeltiden förenat med mystik, myter sagoväsen  och natur. Så detta passar mig som handen i handsken i mitt fotograferande.


Vem är jag som fotograf:

Precis som den bilden jag fick se när jag var liten och har burit med mig inom mig, så vill jag att Ni ska känna när Ni ser mina bilder.

De bilder Ni får är de som jag tog på Er då jag fångade just det ögonblicket..